Veel voorkomende aandoeningen

Opmerking vooraf

Soms uiten klachten zich op een andere manier dan volgens het spreekwoordelijke boekje. Ieder mens en elk lichaam is anders, dus klachtenbeelden kunnen onderling wat verschillen. De afbeeldingen hieronder zijn ter illustratie en kunnen per geval ook wat verschillen. Neem bij vragen gerust contact op.

Hieronder een lijst met de meest voorkomende aandoeningen die de podotherapeut behandelt. Sommigen worden verder toegelicht onderaan de pagina.

 

Fasciitis plantaris
Hielspoor
Achillodynie / achillespeesklachten
Mortons neuroom / neuralgie
Joplin’s neuroma
Metatarsalgie
Eelt
Shin splints / springschenen
Ekstersoog, likdoorn, clavus
Tarsaal tunnel syndroom
Sinus tarsi syndroom
Hallux valgus
Hamertenen
Klauwtenen
Andere teenafwijkingen
Kalknagels
Ingegroeide nagels
Andere nagelproblematiek
Kloven
Blaren
Artrose, pijnlijke gewrichten
Bunion
Tailor’s bunion
Haglundse exostose
Ganglion
Cyste
Klapvoet
Likdoorn
Enkelklachten, verstuikte enkel
Knieklachten
Patella femoraal pijnsyndroom
Jumper’s knee
Runners knee (tractus iliotibialis frictiesyndroom)
Patella (knieschijf) klachten
Meniscus problematiek
Collaterale knieband problemen
Nonnenknie

M.Osgood Schlatter
M.Sinding Johanssen Larsson
M.Trebe
M.Freiberg (necrose 2e middenvoetsbeenkopje)

Beenlengteverschil
Heupklachten
Rugklachten
Nekklachten
Coördinatieproblematiek of instabiliteit
Ulcera (diabetische en reumatische wonden)
Wratten / verruca
Zwemmerseczeem
Zweetvoeten (hyperhydrosis)

 

Hielspoor / Fasciitis plantaris

Deze aandoening zit onder het hielbeen (hielspoor) of in het verloop van de grote voetpees (fascia plantaris). De oorsprong van de naam stamt af van de cowboylaars. Deze hebben aan de achterzijde een wiel zitten om het paard aan te sporen. Echter is bij de aandoening hielspoor juist aan de onderzijde van de voet een botaanwas, genaamd hielspoor, op de röntgenfoto te zien. Het is vaak een langdurige kwaal en opvallend is dat er startpijn is. Dat wil zeggen dat tijdens het opstaan na een periode van rust, de pijn meestal het ergst is. Ook neemt de pijn vaak in de loop van de dag toe naarmate er meer belasting is geweest. De oorzaak kan liggen aan schoeisel, postuur(voetstand), (over)gewicht en overmatige belasting. Voorbeelden van podotherapeutische hulpmiddelen zijn schoenadvies, steunzolen, rekoefeningen, massage en taping. Bovendien is een uitgebalanceerd bewegingsadvies vaak nodig om de genezingsduur te verkorten.

Daarbuiten kunnen o.a. een Strassburger kous, shockwave therapie, EPTE, fricties en bloedinjecties (PRP) worden toegepast. Tot slot kan deze kwaal nog op andere wijze ontstaan welke gevonden wordt in de reflexologie.

Hielspoor / Fasciitis plantaris

 

Achillespeesklachten

Deze aandoening zit aan de achterzijde van het hielbeen tot het einde van de kuitspier. Mogelijk is er startpijn maar veel pijn aan het eind van de belasting kan ook voorkomen, zelfs wanneer men rust. Er kan sprake zijn van een overbelaste achillespees of een ontstoken vochtzakje (bursitis) die onder de achillespees ligt. Meestal spreekt men over een tendinitis wat letterlijk vertaald peesontsteking betekent. Hulpmiddelen zijn bijvoorbeeld schoenadvies, steunzolen, rekoefeningen, taping, shockwave therapie, EPTE, fricties, massage, bloedinjecties (PRP). Bovendien is een uitgebalanceerd bewegingsadvies vaak nodig om de genezingsduur te verkorten.

Achillespeesklachten

Verstuikte enkel

De enkel zwikt meestal om naar de buitenkant (80% van de gevallen) maar kan ook naar de binnenkant omzwikken. Meestal is het gewoon domme pech of heeft men zwakke enkelbanden. Een verstuiking gaat vaak gepaard met veel pijn, zwelling, paarsblauwe verkleuring en het niet kunnen belasten van de voet. Meestal gaat men hiervoor naar de fysiotherapeut maar de podotherapeut kan hierbij evengoed helpen. Belangrijk is in elk geval dat de enkel wordt behandeld volgens het RICER-principe: Rust, Ijs, Compressie, Elevatie en Rehabilitatie. Wanneer de kans op een verzwikking hoog blijft kan een enkelbrace een oplossing zijn. Deze dient echter alléén gedragen te worden gedurende verhoogde / versnelde belasting zoals bij het sporten. Hoewel goed schoeisel en een goede propriocepsis de meest belangrijke zaken zijn om een verstuiking te voorkomen, kunnen steunzolen helpen om de stabiliteit te vergroten en een “veiliger” gevoel te geven tijdens de belasting. Na een verstuiking dienen er altijd proprioceptische oefeningen gedaan te worden om de spieren rondom de enkels weer sterk te maken. Dit zijn oefeningen om het evenwicht te trainen.

Verstuikte enkel

Mortonse neuralgie of neuroom

Deze aandoening zit ter hoogte van de wreef en of de bal van de voet, vaak met uitstraling naar de tenen. Er wordt vaak gesproken over scherpe pijn die uitstraalt naar de tenen, meestal de 3e en of de 4e. Ook kan er sprake zijn van gevoelloosheid of andere gevoelssensaties en soms zelfs een laken op de voet niet verdragen worden. Het betreft hierbij een geïrriteerde / beknelde zenuw (n. plantaris medialis) in de voorvoet. Vaak ervaart men wanneer de schoenen uit zijn gedaan directe klachtenvermindering. Effectieve hulpmiddelen zijn dus schoen- of strikadvies, steunzolen, orthese.  In sommige gevallen moet er chirurgisch worden ingegrepen.

 

Mortonse neuralgie of neuroom

 

Metatarsalgie

Meta-tars-algie betekent letterlijk midden-voet-pijn. De pijn zit meestal ter hoogte van de wreef maar kan ook ter hoogte van de bal van de voet zijn. Oorzaken kunnen zijn een slecht voetbed of schoenzool, op hoge hakken lopen. Ook zijn er bepaalde voettypen waarbij deze klachten vaker voorkomen zoals bijvoorbeeld een holvoet, een voet met een hoge wreef. Effectieve hulpmiddelen zijn bijvoorbeeld schoenadvies, steunzolen, orthese, vilttherapie.

MetatarsalgieMetatarsalgieën

 

Eeltvorming

Eeltvorming ontstaat door veelal door mechanische druk en komt vrij veel voor. Meestal levert het geen problemen op maar kan toch pijnlijk zijn. Bij diabetici is het mogelijk zelfs gevaarlijk omdat het onzichtbare wonden kan veroorzaken. De wond zit dan achter het eelt. Pas wanneer het eelt is verwijderd wordt de wond zichtbaar. Hulpmiddelen zijn bijvoorbeeld schoenadvies, padding, steunzolen, vilttherapie of verwijdering van het eelt. Reflexologisch gezien kunnen er ook andere oorzaken zijn voor het ontstaan van eelt.

 

Eeltvorming

 

Likdoorns, eeltpitten  of eksterogen

Deze kunnen op bijna elke plek aan de onderkant van de voet en rondom de tenen ontstaan. In feite is een likdoorn een eeltplek met een harde (of zachte) kern die op een zenuw drukt wanneer het betreffende deel wordt belast. Dat kan zeer pijnlijk zijn. Soms zijn likdoorns zelfs verwoven met een bloedvat of een zenuw. De meest voorkomende hulpmiddelen zijn schoenadvies, steunzolen, vilttherapie. Let er wel op dat deze hulpmiddelen bedoeld zijn om de pijn te verlichten en niet direct om de likdoorn te laten verdwijnen. Dat kan alleen wanneer deze direct wordt verwijderd. In bijna alle gevallen zal de likdoorn weer terug komen. Reflexologisch gezien kan het ontstaan van een likdoorn ook een andere oorzaak ten grondslag hebben.

 

Likdoorns, eeltpitten of eksterogen

 

Kloven

Kloven ontstaan vaak wanneer de voeten erg droog zijn. De huid verliest daardoor zijn elasticiteit en er kunnen barsten in de opperhuid ontstaan. Omdat de opperhuid en de lederhuid direct met elkaar verbonden zijn ontstaat bij een barst soms een opening waardoor vuil en micro-organismen naar binnen kunnen gaan. De barst is dan een zogenaamde “porte d’entree”. Hierdoor kunnen infecties ontstaan met als gevolg een pijnlijke ontstekingsreactie. Met klovenzalf is dit goed te verhelpen maar voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Door de voeten regelmatig in te smeren met een crème of zalf kunnen kloven worden voorkomen.

 

Kloven

 

Blaren

Als gevolg van wrijving ontstaat warmte. Doordat de huid van de voet te warm wordt kan een zakje met vocht ontstaan. Deze beschermt het onderliggende weefsel. Ook kan er bloed in de blaar terecht komen, een zogenaamde bloedblaar. De oorzaak ligt vaak bij het schoeisel dat (nog) niet goed past. Loop schoenen en steunzolen daarom goed in voordat er lange afstanden mee worden gelopen. Indien er toch blaarvorming blijft ontstaan kan een schoenaanpassing helpen. Ook steunzolen kunnen blaren helpen voorkomen, evenals wandelwol. Een blaar kan eventueel worden doorgeprikt met een schone naald. Het hoeft echter niet. Haal in elk geval nooit het vel van de blaar eraf!

 

Blaren

 

Zweetvoeten

Zweetvoeten (hyperhydrosis) kunnen een probleem vormen wanneer er bijvoorbeeld veel gewandeld wordt. Soms ontstaat hierbij een onaangename geur. De voeten worden zo vochtig dat zelfs bij ademend schoenmateriaal de voeten kletsnat worden. Hierdoor ontstaan gemakkelijk blaren. Met behulp van botox injecties of door een theelepel Voetcare-poeder kan het probleem worden aangepakt, echter hebben deze methodes slechts een tijdelijke werking en dienen, indien gewenst, altijd te worden herhaald.

 

Kalknagels, schimmelnagels en zwemmerseczeem

De van nature aanwezige “flora en fauna” op de huid zorgen voor een juiste leefomgeving op de huid en nagels waardoor de huid in optimale staat kan verkeren. Wanneer bij een verlaagde weerstand de balans hiervan verstoord is kunnen micro-organismen zoals de schimmel “Tinea pedis” toeslaan en kalknagels veroorzaken. Kalknagels vertonen geen fraai uiterlijk maar zijn niet schadelijk. Soms worden ze echter erg dik en kan het problemen geven in de schoenen.

Vaak is het een extreem hardnekkige klacht die moeilijk te behandelen is met huis, tuin en keuken middelen. Medicatie op voorschrift werkt wel maar is zeer slecht voor de lever en de kuur moet bovendien vaak herhaald worden. Tegenwoordig kan men de nagels behandelen met lasertherapie maar er is geen garantie dat het volledig verdwijnt.

KalknagelsZwemmerseczeem

Kalknagel                                                      Zwemmerseczeem

 

Voetschimmel oftewel zwemmerseczeem is afkomstig van dezelfde boosdoener als bij schimmelnagels. Dit micro-organisme is op bijna elke voet wel terug te vinden, echter het teveel wassen met zeep kan de ecologische balans verstoren. Hierdoor sterven de goedaardige schimmels op de huid en nemen de kwaadaardige de overhand. Sauna’s en zwembaden worden gezien als een bron van infectie omdat deze schimmel bij vochtigheid en warmte optimaal gedijt. Zwemmerseczeem is te herkennen aan de roodheid en kapotte huid vooral ter hoogte van de tenen. Het jeukt, is besmettelijk maar is meestal goed te behandelen. Kalknagels zijn daarentegen hardnekkiger en zijn niet of nauwelijks permanent te elimineren. Met de bekende huis, tuin en keukenmiddelen is het “pappen en nathouden” en alleen orale medicatie zal het probleem de kiem smoren. Deze medicatie is echter zeer slecht voor de lever en zal bovendien moeten worden herhaald. Lasertherapie is bewezen effectief maar het blijft een onderhoudskwestie. Helemaal er vanaf komen is dus zeldzaam.

Indien de algehele weerstand optimaal is zullen deze klachten niet zo snel ontstaan. Ook hier geldt weer voorkomen is beter dan genezen. Droog na het douchen daarom altijd goed tussen de tenen af!

Wratten

Wratten zijn meestal kinderkwaaltjes. Na verloop van tijd gaan ze meestal vanzelf weg en men heeft er doorgaans geen last van. Ze zijn te herkennen aan de bloemkoolachtige structuur, doorgaans aan de onderzijde van de voet of rondom de tenen. Een wrat is een virus en kan worden behandeld met stikstof of met monochloorazijnzuur. Ook kan een wrat vaak succesvol en eenvoudig worden behandeld met Duck tape (klussentape). Soms kunnen ze echter pijnlijk bij belasting zijn en moet de wrat drukvrij worden gelegd. Dit kan specifiek gedaan te worden door middel van bijvoorbeeld vilt of steunzolen.

 

Wratten

 

Ingegroeide nagels

Ingegroeide nagels komen het meest voor bij jonge jongens, voornamelijk bij voetbal- of hockeyspelers, in meestal alle gevallen bij de grote teen. Echter kan het verkeerd knippen van de nagel bij iedereen voor grote problemen zorgen omdat het vaak gepaard gaat met een ontstekingsreactie. Het afbijten of scheuren van nagels wordt ten zeerste afgeraden! Knip de hoek van de nagel nooit zomaar schuin af. Zo wordt voorkomen dat er een scherp stukje nagel achterblijft en problemen veroorzaakt. Het behandelen van een ingegroeide nagel kan eenvoudig zijn maar in sommige gevallen dient (een deel van) de nagel chirurgisch te worden verwijderd.

Ingegroeide nagels

 

Hallux (abducto) valgus

Dit is eigenlijk geen aandoening maar een standsafwijking. De hallux (grote teen) staat in een afwijkende stand en wijst naar buiten. De voorvoet wordt hierdoor breder en er kunnen druk- of wrijvingsproblemen optreden. Ook kunnen er problemen optreden met de teen die er naast ligt. Hulpmiddelen zijn bijvoorbeeld schoenadvies, schoenaanpassingen, steunzolen en siliconen ortheses. Deze zijn te allen tijde bedoeld om pijn te verminderen. Let er dus op dat geen van deze hulpmiddelen de stand van de teen permanent kunnen corrigeren, zelfs een spalk niet. Soms is er zelfs na een operatie recidief, dat wil zeggen dat de grote teen opnieuw in scheefstand gaat staan. Reflexologisch gezien kunnen er ook andere oorzaken van het ontstaan van de hallux valgus zijn. De knobbel die aan de binnenzijde van de voet ontstaat wordt dan ook wel een “dienstbaarheidknobbel” genoemd.

 

 

Hallux (abducto) valgus