Werkwijze

Werkwijze podotherapeutisch onderzoek

Na het inplannen van de afspraak volgt het consult waarin allereerst de persoonsgegevens worden genoteerd en gecontroleerd. Neem daarom altijd een geldig legitimatie bewijs mee. Daarna volgt het vraaggesprek waarin wordt getracht een zo duidelijk mogelijk beeld te krijgen van de klacht en de hulpvraag.

Na het vraaggesprek volgt het onderzoek waarin goed wordt gekeken naar het uiterlijke aspect van de voeten. De functie van de gewrichten wordt gecontroleerd en vervolgens wordt gekeken naar waar de pijn zich bevindt. Indien nodig worden ook de knieën, heupen en rug geïnspecteerd. Zo kan een eventueel beenlengteverschil worden opgemerkt en gemeten. Neem daarom altijd gepaste kleding mee of trek deze van te voren aan.

Via de podoscoop, zoals op de afbeelding hieronder, wordt de drukverdeling en symmetrie van de voeten beoordeeld.

werkwijze podoscoop

Vervolgens volgt de loopanalyse waarin wordt gekeken naar de manier van afwikkelen. Ook wordt er gelet op links- rechts verschillen. Als laatst worden er afdrukken van de voeten gemaakt en de schoenen gecontroleerd. Deze worden gecontroleerd op technische aspecten maar ook op slijtage. Neem daarom bij voorkeurveelgebruikte schoenen mee.

Als alle gegevens in kaart zijn gebracht volgt de conclusie, een behandelplan of een doorverwijzing. Deze kan bestaan uit meerdere aspecten. Op de pagina zorgaanbod is hiervan een compleet overzicht te zien.

Werkwijze bij steunzolen

Indien er podotherapeutische zolen worden vervaardigd is er een wachttijd van maximaal 2 weken. Als de zolen worden opgehaald is het verstandig om meerdere schoenen mee te nemen. Het inlopen van de zolen duurt meestal enkele dagen tot 2 weken. Dit mag opbouwend zijn maar zeker ook op eigen gevoel. Veelal is er na 6 tot 12 weken klachtenvermindering merkbaar en zal er na overleg een evaluatie worden ingepland. Soms is een aanpassing van de zolen nodig om de werking of het comfort te optimaliseren. Wanneer de klachten echter persisteren kan er worden doorverwezen of voor een additionele therapie worden gekozen. Eventueel vindt overleg plaats met een andere discipline zoals een bijvoorbeeld een huisarts, fysiotherapeut of pedicure.

Werkwijze bij taping

Indien de genezing kan worden ondersteund met taping zal deze na overleg worden toegepast. De huid van de voeten en onderbenen dienen hiervoor schoon en vetvrij te zijn. Let er dus op dat de voeten niet vooraf zijn ingesmeerd.

Werkwijze bij massage

Indien de genezing kan worden ondersteund met massage zal deze na overleg worden toegepast met een voetmassage. Dit werkt het fijnste wanneer de voeten schoon zijn.

Werkwijze bij taping of vilt

Wanneer er een taping of vilt wordt aangelegd zal dat veelal onder of op de voet plaatsvinden en soms op het onderbeen. De tape blijft het beste plakken als de ondergrond schoon en droog is. Het is daarom van belang dat de voeten en onderbenen vetvrij zijn en dus níet met crème zijn ingevet. De tape kan tegen water maar het is aan te raden om voorafgaand aan het douchen de voet af te dekken met bijvoorbeeld een plastic zak. Zo blijven tape en sokken droog. Wel zo handig. Normaal gesproken kan na 1 week kan de tape verwijderd worden.

Werkwijze bij siliconen orthese

Indien een siliconen orthese nodig is kan deze soms direct worden meegenomen. Wanneer deze moet worden bewerkt is de wachttijd maximaal 1 week. Voor het maken van een siliconen orthese is een schone voet het meest prettig om mee te werken.

Werkwijze bij nagelbeugel

Indien een nagel veel ongemak veroorzaakt kan deze in veel gevallen worden behandeld met een nagelbeugel. De beugel verlaagt de druk op de weerszijden van het nagelbed waardoor de pijn verdwijnt. De beugel wordt om de nagel geschoven en vastgelijmd. Na ongeveer 6 weken dient de beugel te worden herplaatst. Hiervoor zal vooraf een afspraak worden gemaakt. Voor het maken van een nagelbeugel is een schone voet het meest prettig om mee te werken.